Nyírfacukor sütéshez
Létrehozva: Az édesítőszerek sütéshez és főzéshez való felhasználásáról Sárga Diána a Budai Endokrinközpont dietetikusa számolt be. Melyek a legismertebb édesítőszerek? Lássunk néhány fontos tényt! A legismertebb édesítőszerek közé az aceszulfám-K, aszpartámNa-szacharinát, Na-ciklamát, sztívia tartoznak.
Azonban a nyugati kultúrában már szinte elválaszthatatlan életünktől az édes íz. A paleolit táplálkozás mozgalma nem akar traumatikus elszakadást a nyugati ízlásvilágtól, de meg kell szabadulnunk a nyugati étrend veszélyes terheitől. A cukor kiváltására számos egészséges, mi több, az édesítésen nyírfacukor sütéshez, extra előnyökkel szolgáló természetes édesítőszerek léteznek.
- Tudd meg, mi a nyirfacukor, mik a nyírfacukor hatásai és hogyan készül a nyírfacukor!
- Can gestational diabetes cause heart palpitations
- Viszkető szürke ajkak cukorbetegséggel
Az alábbiakban a nyírfacukor tulajdonságait ismertetem. Xylitol Xylit, nyírfacukor A xylitol egy un. Kinézetre olyan, mint a kristálycukor.
A szájban hűsítő érzetet ad, mivel hőt von el oldódáskor a környezetéből. A xylit mindig is része volt az ember természetes táplálékának, hiszen az általunk fogyasztott növényekben jelen van.
A szilva gramm szárazanyag tartalmában egy grammnyi xylit található.
Kakaós lapos recept videó - Kabóca a konyhában
A máj szénhidrát átalakító folyamataiban naponta gramm xylit is termelődik. A nyírfacukor elnevezés onnan származik, hogy az es években Finnországban nyírfából nyírfacukor sütéshez elő. Az iparban előszeretettel használnak alapanyagként faforgácsot, vagy kukoricacsutkát, de a kinyert xylit ugyanolyan értékű.
A vizsgálatok szerint minimális inzulinválaszt vált ki fogyasztáskor. A xylit főzésálló, tehát főzéshez, sütéshez kiváló.
Ezért arra érzékenyeknél nagyobb mennyiségben hasmenést, gázképződést okozhat. Ez a hatás ugyanakkor nem olyan fokozott, mint pl.
Mivel a paleolit táplálkozásban a xylitet sem fogyasztjuk nagy mennyiségben, ezért emésztési problémát kivételes esetekben okozhat csak. A xylit rendszeres fogyasztása és a napi adag fokozatos növelése megszünteti még az arra érzékenyeknél is a béltüneteket.
Xukor, Xilit, Xylitol vagy Nyírfacukor
A legtöbb ember testsúly kilogrammonként 0. Gyerekeknél különösen fontos a fokozatos adagnövelés. Egy vizsgálatban így napi 80 grammra növelve az adagot 13 gyermekből egynél tapasztaltak hasmenést. A xylit gátolja a fogszuvasodást több mechanizmuson keresztül is. A szájban élősködő baktériumok nem bontják le, így nem alakul ki savas pH.
A xylit gátolja a szénhidrátbontó baktériumok további működését is, így csökkenti a szájflórában a szuvasodást okozó baktériumok számát. A xylit prebiotikumként is funkcionál, lecsökkenti a vastagbél pH-ját, amely serkenti az emberrel szimbiózisban élő Bifidobaktériumok és a Laktobacilusok szaporodását, de gátolja a veszélyes Gram-negatív baktériumokét. Összességében igyekeztem a legfontosabb alapanyagokat áttekinteni. Nem írtam az inulinról, mert különösebben nem is ajánlanám.
A nyírfacukor kalóriatartalma
Édesítőhatása a tizede a cukornak és a xylitnek, és -mivel nem emésztődik meg - könnyen okoz puffadást, hasmenést. Édesítésre alkalmas, főzésálló biztonságos édesítőszerek tehát a szacharin, a ciklamát, a stívia és a xylit.
Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai. A "szacharinok" és a stívia kalóriamentesek, de nem alkalmasak paleosütemények készítéséhez, mert nincs "testük" és van mellékízük. A xylit minden tekintetben jó alternatívája a cukornak, és hála a paleomozgalomra jól reagáló egyik cégnek kezdvezményes akciójukat lásd.