Króm cukorbetegség
Pulzus: cukorbetegek étrendje – 2019. április 16.
Mind a lisztérzékenység, mind pedig a cukorbetegség kialakulásában nagy szerepe van a magnéziumhiánynak és a krómhiánynak. A krómhiányhoz társulhat még hiperglikémia, inzulin rezisztencia, 1.
A króm elégtelen mennyiségű bevitele továbbá emelkedett vérzsír-szinthez és szív-érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet.
Króm és az inzulin A felnőttkori cukorbetegség egyre gyakoribb előfordulásának oka a többlet kalória bevitele, a nagy mennyiségű cukor- és a fehér lisztből króm cukorbetegség termékek fogyasztása. A krómnak nagy szerepe van a cukorbetegek kezelésében: ha megfelelő mennyiségű króm van a szervezetben, akkor sokkal kevesebb inzulinra van szükség.
A króm átlagos napi adagja 50 mikrogramm.
Azok, akiknek 2. A cukorbetegségnél használatos gyógyszerek és inzulin mellett ma már egyre szélesebb körben alkalmazzák a krómot, mint táplálék kiegészítőt. A króm hatása szorosan összefügg az inzulinaktivitással.
Króm és az öregedés Az öregedéssel párhuzamosan csökken a króm mennyisége a szervezetben, amely szintén cukorbetegséghez vezethet, hiszen a króm befolyásolja a szervezetben előforduló inzulin nevű hormon működését, amely a vércukorszint szabályozását végzi. A króm a szénhidrát anyagcserében is részt vesz, de az emberi szervezetben betöltött szerepe még nem teljesen tisztázott.
Feltételezések szerint króm hiányában megnő az esélye az 1. Természetes krómforrás a sörélesztő, fekete szemű bab, csonthéjas magvak, zöldborsó, földimogyoró.