Fruktóz cukorbetegeknek
Éppen ezért fontos vizsgálni azt, miként hat a fruktóz az anyagcserére. Egy korábbi közleményében a BfR már jelezte, hogy a hagyományos cukorhoz képest a fruktóznak nincs előnye cukorbetegség esetén, így alkalmazása nem javasolható.
A téma nemzetközi szakirodalmát tanulmányozva arra a következtetésre jutott, hogy a fruktóz nagy mennyiségű bevitele ipari élelmiszerek, pl. Növeli az elhízás kockázatát, miután a fruktóz befolyásolja a hormonális testsúlyszabályozást, valamint a metabolikus szindróma kialakulását, mely összefüggésbe hozható a II. Állatkísérletek igazolták, hogy nagy mennyiségű fruktóz felvétele a vér inzulin- zsír- és húgysav szintjét egyaránt növeli.
Humán vizsgálatok arra mutattak rá, hogy a magas fruktózbevitel fokozza a zsírok újraképződését és zsírszövetben, valamint májba történő beépülést.
Ezáltal összefüggésbe hozható a nem alkoholfogyasztás okozta zsírmáj kialakulásával, ami metabolikus szindrómát, fokozott LDL-koleszterint és magas vérzsírt eredményezhet, ami a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázati tényezőinek is tekinthető.
Emiatt a BfR ellenzi, hogy az iparilag előállított élelmiszerekben fruktózt használjanak cukorpótló szerként. A cukorbetegeknek azt tanácsolja, hogy rost- fruktóz cukorbetegeknek vitaminban gazdag élelmiszereket fogyasszanak, naponta sok gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyes, valamint teljes kiőrlésű termékeket.
A BfR értékelte a kanadai Jenkins tanulmányt is és megállapította, hogy az abban foglaltak nem mondanak ellent saját következtetéseiknek.