Cukorhelyettesítők cukorbetegeknek
A cukorbetegek számára azonban nagyon óvatosnak kell lenniük a szőlőcukor, a répacukor, a malátacukor és a méz fogyasztásával.
Különböző természetes és mesterséges édesítőszerek állnak a cukorbetegek rendelkezésére, hogy az édes ízt ne kelljen nélkülözniük. Az alábbiakban megismerkedhet a cukoralkoholok, a mesterséges édesítőszerek cukorbetegek számára előnyös jellemzőivel és a típusaival.
Kinder delice (cukormentes és teljes kiőrlésű )
A cukoralkoholok szénhidrátok, melyeknek kémiai szerkezete hasonlít a cukrokra és az alkoholokra is. A cukoralkohol néhány típusát növényekből vonják ki, de többnyire cukorból és keményítőből állítják elő.
A cukoralkoholok használatának egyik fő oka a cukorbetegeknél az, hogy lassabban és csak részben szívódnak fel a szervezetben. Ezért a vércukorra gyakorolt hatásuk kisebb, és kevesebb kalóriát is tartalmaznak.
Ezen kívül a cukoralkoholok nem segítik elő a fogszuvasodást, ezért gyakran használják rágógumik ízesítésére. Egyikük, a xilit, gátolja a szájban lévő baktériumok növekedését.
A cukoralkoholok részleges megemésztése miatt hasi diszkomfort érzés alakulhat ki egyes embereknél. A túl sok cukoralkoholnak hashajtó hatása is lehet.
Kisebb adagokban diabetológia szakrendelés segít kezelni a súlyproblémákat és szinten tartja a vércukrot. A cukoralkoholok általában nem olyan édesek, így többet kell belőlük használni, hogy ugyanazt az édesítő hatást érjük el.
A xilit az, amelyiknek megegyező az édessége a cukoréval, és glikémiás indexe cukorhelyettesítők cukorbetegeknek csak as. A leggyakoribb cukoralkoholok.