Cukorbetegség vírustól


Search form

Ilyen például a Cushing-szindróma és az akromegália. A kortizon egy létfontosságú hormon, ami stresszhelyzetben nagyobb mennyiségben választódik ki.

cukorbetegség vírustól

A kortizon hatására megemelkedik a vércukorszint, illetve stimulálja a zsírok és fehérjék lebontását lipolízis és proteolízisazaz készenlétbe helyezi a szervezet energiatartalékait. A megemelkedett vércukorszint a hasnyálmirigyet inzulintermelésre készteti, kortizontúltermelés esetén állandó inzulintermelésre. Ez pedig egy idő után ahhoz vezet, hogy a sejtek kevésbé reagálnak az inzulinra, vagyis inzulinrezisztencia alakul ki, ami 3-as típusú cukorbetegség kialakulásához vezet.

cukorbetegség vírustól

A vér kortizonszintjének megemelkedése bizonyos gyógyszerek szedésének következménye is lehet. A kortizont, illetve a belőle készült készítményeket sok gyulladásos kórkép és az immunrendszer számos betegségének kezelésére használják. Alacsony dózisban rövid idejű alkalmazás mellett általában semmiféle mellékhatást nem okoznak, azonban hosszú távon nagy dózisban szedve már számos mellékhatással kell számolni.

A 3-as típusú diabétesz hormonális okai

Ezek közé tartozik többek között a 3-as típusú cukorbetegség is. A kortizontartalmú gyógyszer szedésének elhagyása után gyakran helyreáll a cukoranyagcsere, a diabéteszes állapot megszűnik.

A fertőzés kockázatáról A cukorbetegségben szenvedők ugyanolyan valószínűséggel fertőződhetnek meg a koronavírustól, mint bárki más. Azonban, ha már elkapták a fertőzést, a koronavírus súlyosabb tüneteket és szövődményeket okozhat a cukorbetegségben szenvedőknél - beleértve az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegeket is.

De figyelem! Különben az életveszélyes mellékvesekéreg-elégtelenség kialakulásának veszélye fenyeget. Hirdetés 3-as típusú cukorbetegség akromegália mellett Az akromegáliát a növekedési hormon túltermelődése okozza.

Ez a hormon fokozott cukortermelést indukál a májban glükoneogenezisaminek következtében a vércukorszint emelkedik.

Ráadásul a növekedési hormon a sejtek inzulinrezisztenciájának kialakulásához is hozzájárul, ami szintén 3-as típusú cukorbetegséghez vezethet.

cukorbetegség vírustól

A legtöbb esetben az agyalapi mirigy hipofízis jóindulatú daganata felelős a növekedési hormon túltermeléséért. Vírusfertőzések következtében kialakuló 3-as típusú cukorbetegség Ritkán cukorbetegség vírustól vírusfertőzések is okozhatnak 3-as típusú cukorbetegséget. Ez elsősorban a magzatokat veszélyezteti, akik a várandós kismama betegsége esetén a terhesség során a méhlepényen keresztül megfertőződhetnek.

Az e vírusok által okozott fertőzések a hasnyálmirigyet támadják meg. Veleszületett rubeolafertőzés Veleszületett kongenitális rubeolafertőzésnek nevezik a rubeolavírusok rózsahimlőt okozzák átterjedését az anyáról a gyermekre a terhesség során.

Ha a magzat a terhesség első trimesztere után fertőződik meg, akkor az egyes szervek funkciózavarai alakulhatnak ki nála, a rubeolavírusok a hasnyálmirigy pancreas gyulladását okozhatják és ezzel inzulinhiány kialakulásához vezethetnek, ami emelkedett vércukorszinttel jár és 3-as típusú diabéteszt okoz.

cukorbetegség vírustól

Cytomegalovirus-fertőzés A cytomegalovirus-fertőzés cytomegália vírus, CMV, humán herpeszvírus 5 a herpeszvírusok csoportjába tartozik és világszerte nagyon elterjedt. A CMV-fertőzés a cukorbetegség vírustól gyulladását pancreatitis okozhatja.

Navigációs menü

A hasnyálmirigy-gyulladás a szerv sejtjeinek pusztulásával járhat inzulinhiányhoz és ebből kifolyólag 3-as típusú cukorbetegséghez vezetve. Coxsackie-vírus-fertőzés A Coxsackie-vírus-fertőzés következtében a vírus ellen a szervezet antitesteket termel.

  • Hírek a kezelés 1-es típusú diabétesz a gyermekek
  • Diabetológia | PHARMINDEX Online
  • Receptgyűjtemény Ez a weboldal sütiket cookie használ a látogatói élmény javítása érdekében, releváns hirdetések jelenítése, küldése miatt és az oldal forgalmának elemzése céljából.

Mivel a Coxsackie-vírus nagy szerkezeti hasonlóságot mutat a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjei által előállított glutaminsav-dekarboxiláz GAD nevű enzimmel, az antitestek a hasnyálmirigy béta-sejtjeit is megtámadhatják és inzulinhiánnyal járó 3-as típusú cukorbetegséget okozhatnak.

Forrás: WEBBeteg.

  • Pasternak kezelése cukorbetegség
  • Index - Belföld - Évente ezren vakulnak meg cukorbetegség miatt
  • Bővebben: A cukorbetegség biokémiai-élettani háttere A tápcsatorna a táplálékkal felvett összetett szénhidrátokat glükózra monoszacharid — köznapi nevén szőlőcukorra — bontja.