Cukorbetegség ppt


A cukorbetegs©g

Különböző típusainak kezelése rendkívül összetett, a beteg együttműködése nélkül nem megy. Ez azt jelenti, hogy minden emészthető szénhidrát hasonló hatású a szervezetre, bár a lebontás sebessége fontos tényező.

A glükóz a bélből felszívódva a vérbe kerül és ezúton a test minden részére eljut. Az inzulin inzulinreceptorokon keresztül kötődni tud a test egyes sejtjeihez máj- izom- és zsírsejtekés kis pórusokat nyit a sejtmembránon, amin keresztül a glükóz a sejtbe áramlik.

A sejtek a glükózt energiaforrásként használják, valamint a sejtek különösen a nagy mennyiségben májsejtek és az izomsejtek képesek a glükóz tárolására is nagy cukorbetegség ppt szénhidrát glikogén formájában, és szükség szerint ebből felszabadítani.

A vér cukorkoncentrációja vércukorszint ezáltal állandóan kontroll alatt van és csak bizonyos határok között változik. A vércukorszint még egy hosszabb-rövidebb böjt alatt is a normális tartományban marad, mert a májban folyamatos szőlőcukor-újraképzés glukoneogenezis zajlik és ez biztosítja a vércukor konstans szinten tartását. A glukoneogenesist két hormon szabályozza: az inzulin, amely gátolja és a glukagon, mely serkenti.

Normális körülmények között naponta g glükóz képződik így a májban. Amennyiben az inzulin hiányzik abszolút inzulinhiány vagy nem tud rendesen hatni relatív inzulinhiányhiányzik az inzulin glukoneogenesist gátló hatása, és a szabályozás felborul.

A cukorbetegség

A máj inzulin hiányában naponta g szőlőcukrot képes termelni. Ez magyarázatot ad arra, miért lehet a cukorbetegeknek a táplálék szénhidrátok felvételétől függetlenül magas vércukorszintje. Ezen kívül van az inzulinnak még egy hatása: ez az egyetlen hormon, amely a zsírtartalékok felépítését végzi a zsírszövetben és azt támogatja, hogy a zsír az inzulin a diabetes mellitus kezelésében bevezetjük az étkezés raktárakban maradjon.

  1. Diabétesz kezelésére lagons
  2. Cukorbetegség. - ppt letölteni
  3. A cukorbetegség. - ppt letölteni
  4. Ez a szám a becslések szerint ra millióra fog növekedni.
  5. PPT - A cukorbetegség PowerPoint Presentation, free download - ID
  6. A cukorbetegs©g - [PPT Powerpoint]

Cukorbetegség ppt abszolút hiányában ezért léphet fel testsúlycsökkenés. Emellett növekedik a glükóz-újraképzés is a májban. Ezek a folyamatok együttesen ahhoz vezetnek, hogy megemelkedik a vércukorszint. A szigetet emésztőenzimeket termelő külső elválasztású végkamrák veszik körül. Az inzulin pótlása nélkülözhetetlen, nélküle pár hét leforgása alatt meghal a beteg.

Főleg tehát gyermekkorban jellemző ennek a típusnak a kialakulása. Itt van inzulin, csak az inzulin nem hat megfelelően, mert részleges inzulin érzéketlenség alakul ki. A hasnyálmirigy ezt mind több és több inzulintermeléssel próbálja ellensúlyozni, ami végül is a szigetsejtek kimerüléséhez vezet, ezért a végén itt is fellép az inzulin hiánya, és a beteg előbb vagy utóbb inzulinra szorulhat.

Ezeket a betegeket immunmarkerekre szűrni lehet és pozitivitás esetén célzott vizsgálatokat kell végezni a diabétesz kizárása céljából például cukorterheléses vizsgálat. Okai folyt. A mumpsz és a rubeóla rózsahimlő kórokozói, valamint a cukorbetegség ppt a járványos gyermekbénulás kórokozói rokon vírusok. Nem közvetlenül idézik elő, hanem azáltal, hogy olyan fehérjéket tartalmaznak, amelyeknek a felépítése nagyon hasonló a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjeinek struktúrájához.

Feltételezik, hogy az immunrendszer tévedésből a vírusfehérjék helyett a béta-sejteket pusztítja el, és ezáltal cukorbetegség ppt a szervezet inzulint cukorbetegség ppt képessége.

Cukorbetegség.

Ez a rizikó ról durván re növekedhet attól függően, hogy melyik családtagnak van 1-es típusú diabétesze, és hány éves korában kezdődött a betegség.

Ez azt jelenti, hogy az 1-es típusú diabetes mellituson kívül még pajzsmirigybetegsége, mellékvese működési rendellenessége, és olykor valamilyen autoimmun betegsége is van.

Azoknak a gyermekében, akik ebben a szindrómában szenvednek, beleértve az 1-es típusú diabetes mellitust is, valószínűséggel fog manifesztálódni ez az összetett betegség. Így azonnal inzulinfüggő a beteg.

Ez történhet otthoni vércukorszint mérővel, ami egy pl. A vércukor normális tartományban tartása 1-es cukorbetegség ppt cukorbetegeknél leghatékonyabban az inzulinpumpa és a CGM kombinációjával érhető el. A betegségre hajlamos egyéneket tehát diabéteszes családokban érdemes keresni, illetve azoknál, akiknek családjában gyakoriak az érrendszeri betegségek.

Tágabb értelemben veszélyeztetettek a metabolikus szindróma tüneteit hordozók is.

Családi halmozódás esetén kifejezetten fontos a rizikófaktorok elhízás, dohányzás, hipertrigliceridémia csökkentése. A paleolit táplálkozás lényege az alacsony glikémiás indexű ételek zöldség, gyümölcs, állati fehérje és zsír fogyasztása, s minden gabonaféle, burgonya, kukorica, cukor és tejtermék kerülése. Mindkét típusú diabéteszben előfordulhat, bár jellemzőbb az 1-esre, amelyben kezeletlenül már a korai szakban igen magas lehet a vércukorszint. A hólyag és hüvelyi fertőzések különösen gyakoriak nők cukorbetegség ppt.

Ezt az állapotot acanthosis cukorbetegség ppt nevezik, amit az inzulinrezisztencia okoz. Minél magasabb a glikémiás indexe a szénhidrátnak, annál gyorsabban szívódik fel és jut a vérbe, és annál nagyobb inzulintermelésre serkenti a szervezetet. Az azonban világos, hogy bizonyos tényezők jelenléte fokozza a kockázatot. Ezt egyrészt a szükségleten felüli táplálékfelvétel okozza, másrészt a fizikai aktivitás hiánya, ami csökkenti az energiaszükségletet.

Ennek gyakran az az oka, hogy az emberek kevesebbet mozognak, éppen ezért az izomtömegük csökken, a testsúlyuk pedig nő a kor előrehaladtával. A 2-es típusú cukorbetegség gyakorisága azonban drámaian megnövekedett a gyermekek, a serdülők és a fiatal felnőttek körében is.

cukorbetegség ppt

Mivel tüneteket nem cukorbetegség ppt és csak a fent említett, ún. Kezeletlenül illetve életmódváltás nélkül ez az állapot diabétesz kialakulásához vezet, ezért korábban prediabétesznek is nevezték.

Első lépcsőben, a betegség kezdetén ajánlott az életmódváltoztatás, diétával, testsúlycsökkentéssel, sporttal. Ezek a gyógyszerek csökkentik a vércukorszintet, növelik az inzulin hatását, és a betegség ezen típusára jellemző inzulinrezisztencia ellen hatnak. A betegség további előrehaladásával, amikor a béta-sejtek kimerülése megindul, a tablettás készítmények mellett szükség lehet hosszú hatású inzulinkészítmények esti adására negyedik lépcsőfok.

Hogyan diagnosztizál6ó? Elhízott, magas vérnyomással rendelkező vagy hipertrigliceridémiás egyéneknél, illetve azoknál, akiknek családjában előfordult már diabétesz, korábban. Efelett az érték felett — kevés kivételtől eltekintve — a diabétesz bizonyított.

A vércukorszint újbóli meghatározása a cukorterhelés után két órával történik. Normális esetben a vércukorszint nem marad emelkedett, hiszen az inzulin eltünteti a vérből a felvett cukrot, cukorbetegség esetén azonban a vércukorszint emelkedett marad.

cukorbetegség ppt

Ketontestek: a ketontestek például béta-hydroxylbutirát, acetoacetát, aceton koncentrációja esetén megemelkedik a vérben. HbA1c egy hosszútávú-vércukorszint jelző paraméter. Segítségével megítélhető az eltelt 6—10 hét átlagos vércukorszint értéke. A HbA1c a vörösvértesteket pirosra festő hemoglobin egy alegysége, amely a glükózt kötni képes. A HbA1c-értéket százalékban szokás megadni.

Minél magasabb a vércukorszint, annál több hemoglobin alegység köt cukrot. A kötés egy darabig instabil, de pár óra múlva stabilizálódik és vissza nem fordítható lesz: a cukor nem tud cukorbetegség ppt leválni a hemoglobinról.

A cukorbetegség.

Átmeneti magas vércukorértékek jegyzőkönyv a diabétesz a HbA1c-értékkel alig mutathatók ki, ellenben a múltbeli átlagos érték jól látszik. Mivel a normális tartomány laborról laborra változik, minden egyes leletnek tartalmaznia kell az adott labor határértékeit. A cukorbetegség kezelése során fontos a HbA1c-érték normális tartományban tartása, hiszen csak így lehetséges a hosszútávú szövődmények lehetőség szerinti elkerülése.

cukorbetegség ppt

Mivel a C-peptid sokkal stabilabb az inzulinnál az inzulin felezési ideje csak pár perckönnyebb mérni. A C-peptid mérése segít elkülöníteni az 1-es típusú diabéteszt abszolút inzulinhiány: C-peptid alacsony vagy hiányzik a 2-es típustól inzulinrezisztencia: C-peptid magas. Milyen területeket érint?

cukorbetegség ppt

Minden negyedik végtag-amputáción átesett beteg, minden ötödik infarktusos, és minden hatodik végstádiumú, veseelégtelenségben szenvedő páciens cukorbeteg. Szívbetegség: A diabétesszel összefüggő halálozás leggyakoribb oka a szív betegsége. A felnőtt korú diabéteszesek szíveredetű halálozása kb. Stroke: A stroke rizikója szer nagyobb diabetes mellitusban. Vakság: A diabetes cukorbetegség ppt a felnőttkorban, a 20 és 74 éves kor között keletkező vakság leggyakoribb oka.

A diabéteszes retinopoathia csak az USA-ban évente 12 ember megvakulását okozza. Vesebetegség: A diabetes mellitus a végstádiumú vesebetegség leggyakoribb okozója, és ez felelos az új esetek kb.

Idegrendszeri károsodás: A diabéteszes betegek kb.

Informatika érettségi középszint - A macska - POWERPOINT - 2021. május 14

A diabéteszes idegkárosodás legsúlyosabb következménye az alsó végtagok amputációja lehet. A 19 éves kor fölötti, 1-es típusú diabétesz mellitusban szenvedők kb.

cukorbetegség ppt

Például nagyobb a valószínűsége annak, hogy meghalnak tüdőgyulladásban vagy influenzában, mint a nem cukorbetegek. Világszerte több, mint millió cukorbeteg él, a cukorbetegségből eredő halálozás pedig dobogós helyen szerepel. A 2-es típusú cukorbetegség korábban gyermekeknél elvétve fordult csak elő, szinte ismeretlen volt, azonban mára számuk aggasztóan megemelkedett.

Leggyakoribb Skandináviában, míg nagyon ritka Japánban, Koreában. Európán belül is jelentősen változó gyakoriságú, több mint tízszer gyakoribb például Finnországban, mint Macedóniában. Magyarországon is egyre nő ennek a típusnak a gyakorisága. Habár a kialakulásának okai nem teljesen ismertek, feltételezhető, cukorbetegség ppt a terhesség során a méhlepény által termelt hormonok kortizol, progeszteron, humán placental lactogen, prolactin, humán chorio-gonadotropin hatására létrejövő anyagcsere-változás.

A fenti hormonok hatásának eredője inzulin ellenes hatás. Pedig egyszerű lenne tudni magunkról, elég csak mérni a vércukorszintet, még csak nem is kell pontosan utánajárni a betegségnek. Íme, az egyik legegyszerűbb módja,annak, hogy legalább kizárjuk, vagy megsejtsük mi történik szervezetünkben… a facebookozás közben mindenkinek beleférhetne kitölteni egy fél perces tesztet és esetleg szólni a családtagjainak is…ami alapján kiderül van-e ok az aggodalomra. Ilyen lehetőségek ellenére is rengetegen vannak akik nem is sejtik, hogy betegek, pedig nem ártana cukorbetegség ppt venni!