Cukorbeteg gyermek. Gyermekkori cukorbetegség kezelése


Január A cukorbeteg gyermekek nagy része nem azért lett beteg, mert egész nap édességet evett A cukorbeteg kisgyerekek az ünnepek alatt sem ehettek hagyományos édességeket, és a legtöbben nem azért, mert korábban mértéktelenek voltak.

Vizler-Nyirádi Luca Ajánlom Rengeteg tévhit kering az egyik leggyakoribb gyermekbetegséggel kapcsolatban. Sokan nem tudják, hogy az esetek 90 százalékában nem az egészségtelen életmód vagy a sok édességfogyasztás okozza a fiatalkori diabéteszt. Ráadásul a cukorbetegségnek több típusa van, amiket gyakran kever vagy összemos a köznyelv.

Kamaszodik, vagy valami komoly baja van?

Másfél éves kora óta él 1-es típusú diabétesszel a hétéves Nelli⎮ KARMÁK

Viktória tízéves kisfia sporttagozatra járt, az iskolában is jól teljesített. Azonban egy idő után szüleinek és edzőinek cukorbeteg gyermek feltűnt, hogy Dani fáradékonyabb, nem bír lépést tartani az edzésekkel, testnevelésórákkal. Viktória tudta, hogy a kiskamaszkor hoz némi furunculus kezelés és a cukorbetegség gyermeke életében, azonban sok olyan dolog tűnt fel neki, amelyekkel nem tudott mit kezdeni, így cukorbeteg gyermek kezdett, hogy talán valami komolyabb dolog áll a háttérben.

A cukorbeteg gyermekek nagy része nem azért lett beteg, mert egész nap édességet evett | nlc

Azt viszont észrevettem, hogy míg Dani osztálytársai néha igencsak kikerekedtek a fejlődésük során, az én kisfiam folyamatosan fogyott, akármennyit is evett. Már a bordái is kilátszottak, de még ezt is betudtam a sok sportnak és az alkatának. Azt azonban már tényleg nem tudtam hova tenni, hogy a rendesen evő és pihenő gyerekem alig bír teljesíteni az edzésen, holott azelőtt remekelt. Akkor vált bizonyossá a gyanakvása, amikor fia rengeteg vizet kezdett inni.

Először még ennek is megörült, hiszen sok fiatalt nagyon nehéz rávenni a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére, de amikor már folyamatos volt Dani állandó szomjúsága, azonnal a gyermekorvosukhoz fordultak.

Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus A gyermekkori cukorbetegség nagyobb részben inzulinhiányon alapuló, úgynevezett 1-es típusú diabetes.

Hamarosan megvolt a diagnózis is: 1-es típusú cukorbetegség. Azóta egész életüket át kellett alakítaniuk. Óvodai ismeretterjesztő foglalkozás a Szurikáta Alapítvány csapatával Fotó: Szurikáta Alapítvány Facebook Az 1-es típus diabétesz ellen semmit sem tehetsz A cukorbetegség egy krónikusan magas vércukorszinttel cukorbeteg gyermek, összetett anyagcserezavar, mely az inzulintermelés zavara miatt alakul ki.

A cukorbetegség négy fő típusát különböztetjük meg, de a legismertebb az 1-es és a 2-es típusú diabétesz. Aichert Gabriella, a Bethesda Gyermekkórház gyermekgyógyász szakorvosa, gyermek diabetológus rávilágít: sokan nem tudják, de gyerekkorban az esetek 90 százalékában az 1-es típusú diabétesz a jellemző, ami akár már csecsemőkorban jelentkezhet.

folk cukorbetegség kezelésére második típusú

Az 1-es típusú cukorbetegségre a hajlam öröklődik, a folyamatot pedig különböző provokáló tényezők, például környezeti tényezők, lázas vírusinfekció, stresszhatás és hasonlók indítják el. Ebben tud támogatást nyújtani a Szurikáta Alapítvány. A szervezet vezetője, Kocsisné Gál Csilla szerint az óvodai, iskolai élet gyakran nagyobb problémát jelent, mint szabadna. A pedagógusok nagy része attól a tévhittől fél, hogy a diabéteszes gyerek bármikor rosszul lehet, pedig ez nincs így.

  • Diabetes mellitus 2 típusú kezelés népi
  • Cukorbeteg gyermekek gondozása
  • Tanácsok az 1-es diabétesszel diagnosztizált gyerekek szüleinek
  • Cukorbeteg a gyermek?
  • Kampány a gyermekkori cukorbetegség korai felismeréséért – Szurikáta Alapítvány
  • Inkontinencia ürülék diabetes kezelésére
  • Kampány a gyermekkori cukorbetegség korai felismeréséért I.

Akkor lehet rosszul, ha nem tartják a napirendjét, de ez az esetek elenyésző hányadában fordul elő. Elvileg a lakóhelye szerinti intézményben nem lehetne megtagadni a felvételét, hiszen az egyenlő bánásmódra vonatkozó törvénybe ütközne, ha egy ilyen gyermek az egészségi állapota miatt hátrányos helyzetbe kerülne. A valóságban azonban ez mégis gyakran megtörténik: az intézmény bepánikol anélkül, hogy alaposabban utánanéznének, és egyszerűen felkészülnének a gyermek ellátására.

Kocsisné Gál Csilla Egy pedagógus nem mondhatja, hogy az ő csoportjába, osztályába ne kerüljön diabéteszes gyermek, azt azonban mondhatja, hogy ő nem látja el a betegséggel járó feladatokat, mivel nincs egészségügyi végzettsége. Ezért is indítottuk be a diabTanoda elnevezésű képzésünket pedagógusok számára, ahol minden lelkes tanár felkészülten fogadhatja és segítheti a hozzá járó, cukorbeteg gyermek a diabéteszkezelést nagyon következetesen, a felnőtteket meghazudtolóan betartó kisgyermeket.

Gyakori, nagy mennyiségű pisilés — gyermeked sokat és gyakran pisil, éjszaka is kimegy, csecsemőkorú gyermeknél a nagy mennyiségű vizelet kifolyik a pelenkából, éjszaka többször kell pelenkát cserélni.

Gyermekkori cukorbetegség kezelése-Cukorbetegközpont

Fokozott szomjúságérzet — gyermeked sokat iszik, napi több liter folyadékot, nemcsak édes üdítőt vagy teát, de csapvizet is, ha nem kap mást Bepisilés — akár a már régóta szobatiszta gyermek is újra nehezen tartja a vizeletet, eleinte éjszaka, majd nappal is bepisil.

Ezeket a gyerekeket gyakran húgyúti fertőzés gyanújával viszi a szülő háziorvoshoz.

orvosi központok a cukorbetegség kezelésére

Fokozott étvágy melletti látványos fogyás — a diagnózis időpontjára cukorbeteg gyermek a testsúly 10 százalékát is elveszítik a gyerekek. Gyakori indokolatlan cukorbeteg gyermek, iskolai teljesítmény romlása — a gyermek nem figyel, elfárad az óra végére, elalszik óra közben, vagy óvodában játék közben elfárad, elvonul aludni.

Sportoló gyermekek esetén az edző hívja fel a szülő figyelmét a romló teljesítményre. Viselkedési zavarok, magatartásproblémák — gyakran előfordulnak dührohamok vagy depressziós tünetek. Látásproblémák és lassabban gyógyuló sebek visszatérő bőrbetegségek — bár gyermekkorban ezek a tünetek ritkábban jelentkeznek, de ezek is lehetnek a cukorbetegség tünetei. Említésre méltó panasz kislányoknál a visszatérő hüvelyi folyás, cukorbeteg gyermek is.

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők tehetnek állapotukról, de tehetnek ellene is Aichert Gabriella gyermekgyógyász szakorvos gyakran találkozik a gyermekkori elhízással, amelynek fő okozója a kevés mozgással járó életmód.

Az elmúlt évtizedek során a városiasodás, a gyorséttermek, az okostelefonok, a nagy iskolai leterheltség csak cukorbeteg gyermek a helyzetet, így egyre nagyobb számban jelentkezik ezzel párhuzamosan a 2-es típusú diabétesz is. A cukorbetegségre jellemző »klasszikus« tünetek a 2-es típusú cukorbetegség esetében is megjelenhetnek, de ezek gyakran egyáltalán nem feltűnőek, mert hosszú idő, akár évek alatt fokozatosan alakulhatnak ki.

Előfordulhat az is, hogy a 2-es típusú diabétesz az első években nem jár együtt tünetekkel, és a betegségről csak egy-egy rutin vérvizsgálat során szereznek tudomást. A 2-es cukorbeteg gyermek cukorbetegek általában túlsúlyosak, az elhízás mértékétől függően magas vérnyomással is küzdenek, lányoknál gyakoriak a menstruációs zavarok is.

rejtett cukorbetegség kezelésére népi

Fontos kiemelni, hogy a 2-es típusú cukorbetegség — főleg a betegség kezdeti szakaszában — egy visszafordítható állapot! Életmódváltással — csökkentett, egyénileg meghatározott szénhidrátdiétával, rendszeres testmozgással — el tudjuk érni a testsúly csökkenését, ezáltal a szénhidrát-anyagcsere rendeződését és a vércukorszint normalizálódását is.

Az egész családnak újfajta megküzdési módokat kell kitalálnia, hogy ezt az új élethelyzetet sikerrel tudja áthidalni, és ne traumának éljék meg egy életen át.

Kérjen segítséget

Így az sem mindegy, hogy az érintettek milyen segítséget kaphatnak. Erre a szakszerű, hatékony segítségnyújtásra, pszichológiai ismeretterjesztésre esküdött fel Deliága Éva gyermekpszichológus, aki Lovász Hajnalka meseíróval közösen megalkotta az Újratervezés című, megküzdést segítő könyvet az 1-es típusú diabétesz világához szülőknek és gyerekeknek.

Ráadásul régen ez a betegség gyógyíthatatlan volt, és rengeteg gyermekéletet követelt, ehhez képest ma már megvannak azok az eszközök, kiegészítők, gyógyszerek, amelyek lehetővé teszik, hogy ezek a gyerekek normálisan éljenek, sportoljanak, iskolába járjanak, barátokat szerezzenek, utazzanak, hegyet másszanak.

De azt sem szabad elfelejteni, hogy csak akkor válik mindez igazzá, ha az alapelveket jól ismerik, és minden szabályt betartanak. Csak egy jól menedzselt diabétesz esetén mondhatjuk, hogy észrevétlenül beépül a család életébe, és a gyermek nem fog cukorbeteg gyermek a társaitól.

Mit jelent az inzulinkezelés cukorbeteg gyermekeknél?

Ami a kemény hétköznapokat illeti: még egy fiatal kamasztól sem várható el, hogy ő maga cukorbeteg gyermek a betegségével járó feladatokat, a szülő végzi a munka nagy részét: a tervezést, a bevásárlást, a főzést, a kalóriaszámlálást. Mindez akkor is kötelező, ha esik, ha fúj, ha szilveszter, nyaralás vagy születésnap van.

Fura ilyet mondani, de számtalan pozitív hozadéka is van a diagnózisnak: megerősödik a családi összefogás, nő a családtagok tudatossága, az egészséges életmód iránti elkötelezettség.

A társas kapcsolatok is megerősödhetnek — ebben segít az alapítvány és a mesekönyv is. Ezek a gyerekek rendkívül érettek, önálló döntéseket képesek hozni, emellett pedig az öngondoskodó képességük és az egymás iránti felelősségérzetük is sokkal jelentősebb másokénál.